30. tammikuuta 2012

Prosessi ja media #7

Lääkärit tyrmistyivät - Suomen miehille oikeus synnyttää?

Sukupuolenvaihdos oli liikaa Finanssivalvonnassa
Finanssi-valvonta kiistää syrjintäväitteet
Fiva korvauksiin sukupuolensa korjanneen syrjinnästä

Seitsemäs taivas (video ohjelmaan)
"Kauneusleikkauksia Suomessa, hengenpelastuksia maailmalla. Onko onnen tavoittelusta tullut onnellisuuden tyranniaa länsimaissa? Maarit Tastulan vieraana plastiikkakirurgi Asko Salmi. "

(Asko Salmi toimii plastiikakirurgina ja on leikannut monia transsukupuolisten rintakehiä.)

10 kommenttia:

 1. Mua toisaalta ihmetyttää toi, et miks halutaan poistaa toi pakkosterilisointi transihmisiltä, jotta voidaan hetu muuttaa. Mun ymmärtääkseen transsukupuoliset haluaa olla sen oman sukupuolensa edustajia, ja kyllä se vaan sotii vaikkapa miehen sukupuolisia ominaisuuksia vastaan, jos hän voi tulla raskaaksi. Vai onko taustalla kysymys periaatteesta?

  En oo pahemmin aiheeseen ja perusteisiin perehtynyt, mut ite oon ainakin hyväksynyt jo kauan aikaa sitten, etten pysty koskaan biologisia lapsia saamaan, en synnyttämään kuin myöskään siittämään omia lapsia. :D Ja se on mulle ihan ok. Täs vaihees ainakin se lisääntymiskyvyttömäksi toteaminen on ihan ok ehto mulle, jotta joskus saan hetun kans muutettua. Kivahan tässä on haaveilla niin pitkälle, kun tutkimusjaksokin vasta kohta puolivälissä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta ymmärrän sua ja toisaalta ymmärrän myös niitä jotka on tän kannalla. Ite oon sen poistamisen kannalla koska yritän samaistua ihmisiin jotka on tän kannalla myös.
   Myös mulle on ollut kauan jo selville etten halua synnyttää lapsia ja siittämään lapsia en pysty, joka vain on pitänyt munki hyväksyä.

   Mutta kuitenkin minusta jokaisella pitäis olla oikeus omaan lapseen halutessaan, joko synnyttää tai siittää sellainen, ajatteli sukupuolensa sitten minkälaisena. Ja on paljon ihmisiä jotka eivät näe itseään kumpanakaan, mutta ovat toisessa sukupuoliroolissa iloisempia, mutta voisivat silti joko synnyttää tai siittää lapsia.

   Minusta tässä riistetään luonnolliseen asiaan oikeus, vaan sen takia että julma tsäkä on käynyt sun kohdalla.

   Poista
 2. Jep, tuo on totta. Aika typerää sillain rangaista ihmistä riistämällä häneltä mahdollisuus luonnollisten teitse lisääntymiseen, koska transsukupuolisuus ei oo kenenkään oma valinta sillain eikä ketään voi syyttää siitä että on syntynyt sellaiseksi kuin on. Että sillain pakkosterilisoinnilla loukataan jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeutta omaan kehoonsa ja ihmisoikeuksia, jos näin voidaan sanoa.

  Se on vain niin kaksipiippuinen asia. :) Toisaalta vois kysyä, kannattaisko ne muksut si pyöräyttää ennen kuin hakee hetun muutosta, vai pitääkö ne väen väkisin saada aikaiseksi juridisesti miehenä tai naisena, vaikka biologisesti siinä on järjetön ristiriita.

  Sitäpaitsi oon ymmärtänyt et testot heikentäis transmiehillä oman kehon hormonitoimintaa ja ajais näin ollen raskaaksi tulemisenkin alas, ennen kuin hankkiutuu eroon niistä sisäromuista. Tosin voihan se olla aika yksilöllistä.

  VastaaPoista
 3. http://areena.yle.fi/video/1327824149408 Linkkivinkki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos! Pitääki kattoa toi ku tervehdyn. (:

   Poista
 4. olen samaa mieltä, että oikeus pitää olla, ja tää sterilisointi on aika raakaa mun mielestä.

  ymmärrän tavallaan sen, että ok jos haluaa olla mies, niin ei halua synnyttää. Mutta on olemassa monia transgender ihmisiä jotka tuntevat olevansa mies ja nainen tai jaksottain jompaa kumpaa, jolloin esimerkiksi mieheksi itsensä tunteva voi haluta synnyttää. Jos onkin täysin mies, ja tuntee olonsa sellaiseksi, ei sillä ole silloinkaan vaikutusta miehisyyteen jos haluaa synnyttää. onhan feminiinisia transmiehiä ja silti he ovat miehiä. Sukupuoli ei edelleenkään ole ominaisuuksien summa, vaan ainoastaan tunne siitä, että kuuluu jompaan kumpaan sukupuoleen. Vaikka pitäisi nukeista, vaaleanpunaisesta ja haluaisi synnyttää, voi silti olla mies. Koska eihän sukupuoli juurikaan vaikuta ominaisuuksiin, muuten kuin joihinkin biologisiin piirteisiin hormonuien kautta plus jonkin verran luonteeseen esim. aggressiivisuutta enemmän testosteronin vaikutuksesta. Mutta minä en ymmärrä sitä mitä väliä sukupuoleen sillä on onko joku sterilisoitu vai ei. ainoastaan se, että yhteiskunta pikkuhiljaa sopeutumassa transsukupuolisiin, mutta vielä vähemmän ymmärretään ihmisiä, jotka eivät ole kumpaakaan sukupuolta ja samalla pelätään ajatusta siitä, että henkilö ei voitaisi määritellä esimerkiksi mieheksi, mikäli tämä voisi synnyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon täysin samaa mieltä sun kanssa. Ei se meinaa että olisi kolme sukupuolta, vaikka pystyisi synnyttämään miehenä. Ei mun mielestä siihen vaadittais mitään uutta nimeä, ei kaikki naisetkaan pysty synnyttämään ja siltikään niillä ei oo tiedoissa mitään merkintää siitä.

   Poista
 5. tiedätkö sä muuten paljonko se rintaleikkaus maksaa Suomessa
  niin ja paljonko ne hormonit maksoivatkan kuukaudessa, (kun muistan lukeneeni tän sun sivulta, mutten enää muista :( sori)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni yksityisellä oli rintaleikkaus n. 4000 euroa. Jos menee normaalisti pitkien jonotusaikojen kanssa yleisellä puolella (niinkuin mitä teen), joudun maksamaan ainoastaan sairaalassa olleista päivistä. En nyt muista täysin varmasti mikä se summa oli, mutta suurinpiirtein 33 euroa yksi yö.

   Rintaleikkauksesta kestää toipua yleensä se 2-3 päivää, joten joudut maksamaan koko leikkauksesta vaan sairaalamaksut, tässä tapauksessa se olisi 2-3 x 33 euroa.

   Hormonien hinta on paljon kiinni tuotteesta. Testogel on ennen miehen sosiaaliturvatunnusta n. 55 euroa, ja niitä riittää 30-60 päiväksi, riippuen käytätkö 1/2 pussia päivässä vai kokonaisen pussin.

   Sustanonia käytetään n. 2 viikon välein ja se maksaa n. 7,5 euroa neulojen ja ruiskun kanssa.

   Nebidoa käytetään 10 viikon välein ja se maksaa n. 88 euroa.

   Mutta sitten kun saa vaihdettua naisen tunnuksesta miehen sosiaaliturvatunnukseen, niin testosteronikorvaushoito maksaa joka kerta kun haet lääkettä niin 3 euroa.
   Ja myös ennen tunnuksen vaihtoa, voit saada rahallisen korvauksen testosta takaisin itsellesi, mutta niiden käsittelyssä menee n. vuosi valitettavasti.

   Poista
 6. kiitoksia erittäin paljon kaikesta tiedosta :))

  VastaaPoista