30. syyskuuta 2010

Prosessi ja sosiaaliset suhteet #15

30.09.2010

Piiitkästä aikaa mul on intoa ja aikaa kirjottaa!

**

Perhe

Iskä on pikkuhiljaa alkanut oppia kutsuu mua uudella nimellä, joko Alluksi tai Alexiksi. Alexiks kuitenkin useemmin, joka on musta hieno juttu. Välillä erehtyy kutsumaan mua vielä Netaks, mutta korjaa heti.
Äitiki kutsuu jo täydellisesti uudella nimellä, vielä paremmin ku iskä.

Iskässä on vaan se vika, että kotona ja esim. kaupungilla kahdestaan tuo Allu tai Alex on ok juttu. Jos iskä puhuu muille tai seurassa on muita, olen Netta joka kerta. Olen melko varma että iskä ei edes yritä kutsua mua oikealla nimellä. En sitten tiedä mistä johtuu, mutta häpeä mua kohtaan tulee ensimmäisenä mieleen. Ja tätä on varsinkin sukulaisten kanssa, sukulaiset näkee mua harvemmin ja heille on varmasti vaikea oppia puhumaan ja kuulemaan musta oikealla nimellä jos oma isänikään ei heidän läsnäollessa niin tee.

Ensimmäistä kertaa ikinä tuntuu siltä että voisin tarvita yhdessä olevat vanhemmat, äiti voisi puhua isälle ja iskäkin voisi ymmrätää kuinka mua loukkaa kun hän ei edes yritä puhua musta oikealla nimellä.

En ole vielä hommannut uudella nimellä passia ja menimme iskän kanssa Tallinaan jollon oli söpöä kun iskä kysyi että "onko ok jos ostan sulle lipun vanhalla nimellä kun sulla ei oo uudella passia?"

***

Sukulaiset

Nähtiin hetki sitten mun serkku ja sen naisystävä ja oli melko pettymys kun serkku kutsui mua Netaksi. Tietenkin se oli odotettavissa koska iskä moneen kertaan kutsui itsekkin mua Netaksi hänelle, mutta silti se harmitti..

Äidin puolelta mun serkku oli kuitenkin hellyyttävä kun toivotti mulle synttärit "serkkupojalle" :3

***

Tuntemattomat

Olin yksi päivä baarissa ja jäin myöhemmällä yöllä baarin edustalle istuskelemaan kun joku aivan tuntematon nuori mies tuli istumaan mun viereen.

"Mikä sulla on ku oot noin allapäin?"
"Naiset.."
"Ai, oot sä lesbo?"
"Häh?"
"Ai, sä oot poika, sori"

Ja juttua jatkettii iha nauraen sitten. :D

***

Työssäoppiminen

Taisin mennä uudessa työssäoppimispaikassa läpi, joskin minä yritinkin sitä.
Puhuin normaalia matalemmalta joka ei ollutkaan niin vaikeaa kuin luulin. Tuli kyllä pieni pelko, että jos opettaja onkin kertonut mun prosessista, mutta toivon että hän kunnioittaa sen verran mun yksityisyyttä.

Pienen jutuskelun jälkeen yksi työntekijöistä rupes miettimään pukukoppijärjestelyä, että jos minä tulisin vaikka vartin myöhempään koska on vain yksi pukukoppi ja muut siis työpaikalla ovat naisia. Keittiöpäälikkö rupesi miettimään että miksi ihmeessä ja kai mä siellä voin samaan aikaan, lopulta kuitenkin suostui että tulen myöhemmin.

Keittiöpäällikkö kysyi jotain to-jaksosta jossa omasta mielestäni kuului että hän olisi mua Netaksi kutsunut, mutta taisin kuvitella omiani koska kun pyysin häntä toistamaan niin ei kuulostanut siltä enää.

Ja toivon että opettaja ei oo musta Nettana puhunut, koska kerta se ei edes ole mun oikea nimi enää niin sen ei tarvitsisi ulkopuolisille kuulua. Opettaja on kuitenkin varmastanut kertonut sukupuoleni kpäällikölle, koska keittiöpäällikkö ei ollut miettinyt että olisi jotain pukukoppiongelmia.

Jota mä ihmettelen kovasti. Jos mä haen ihan normaaliin keittiöön työssäoppimaan ilmaiseksi ilman sen kummempia sopimuksia niin miten mun sukupuoli liittyy siihen? Miks sitä pitäisi mainita?

3 kommenttia:

 1. "yksi työntekijöistä rupes miettimään pukukoppijärjestelyä, että jos minä tulisin vaikka vartin myöhempään koska on vain yksi pukukoppi ja muut siis työpaikalla ovat naisia."

  siis mitä? periaatteessahan säkin oot nainen vielä, miksi niitä häiritsee se että samassa pukukopissa on yksi 'nainen' lisää? pistää vähän ärsyttämään kun toi kuulostaa siltä perus "toi varmaan ihastuu muhun koska se tykkää tytöistä?! iix" -schaibalta.

  VastaaPoista
 2. Kuinka väleissä sun vanhemmat vielä on? Tai onko joku muu isän puolen sukulainen sen verran läheinen että voisi pyytää puhumaan isälle asiasta? Toi Alexin vaihtaminen Netaksi muiden seurassa on varmasti vaikea paikka, etenkin kun prosessi on kesken ja ihmisten uteluihin pitäisi vastata niin pitkällä selityksellä. Varmasti sitten kun prosessi alkaa olla kunnolla käynnissä (hormonit jne) niin sun isäkin alkaa kokea sua enemmän poikana ja hän voi sanoa että "Netta on nyt Alex" eikä "Netasta tulee poika" tms.

  Anonyymi: Siis tuolla uudessa paikassa kaikilla on mun ymmärtääkseni käsitys, että Alex on poika ja ne ei halua poikaa vaihtamaan housuja mammojen kanssa.
  Ja Alex itse mietti että keittiöpäällikkö kuitenkin varmaan "tietää tisseistä", koska ei ole itse ehdottanut että missäs toi poika vaihtaa vaatteet. (oonko ihan hakoteillä? :D)

  VastaaPoista
 3. Anonymous // asia on siis juuri noin kuin Suvi esitti. Voi olla että olen vain vainoharhainen, mutta siis sain käsityksen että vain keittiöpäällikkö tietää että olen vielä virallisesti tyttö ja muut taas luulevat mua ihan pojaksi syntyneenä vartaloa myöten. Mutta työt alkaa maanantaina ja saa sit nähdä paremmin miten ihmiset käyttäytyy mua kohtaan yms. :)

  Suvi // eivät ne kovin väleissä, äiti ehkä pystyisi iskälle puhumaan mutta iskä taas ei äidille kovin mielissään. ja isän puolelta ei taida oikein niin läheistä löytyä.. Mutta oot oikeessa, pitää vaan kestää ja yrittää saada se ymmärtämään vielä paremmin. :)

  Ja joo, noin juuri tarkoitin, anteeksi ilmeisesti sekavaa tekstiäni. :D

  VastaaPoista