14. tammikuuta 2015

Leikkaukseen valmistautuminen

Vähän "asiapostausta" siitä, miten leikkaukseen valmistaudun. Tässä on myös vähän vanhoja juttuja aikaisemmista leikkauksista, joten aihe on kirjoitettu ylipäätänsä leikkauksiin valmistautumisesta, ei siis pelkästään genitaaliremppaa edeltäen.

Ensimmäisenä ratkaistaan työ-/opiskeluasiat. Jos olet työtön tai jo valmiiksi sairaslomalla, niin ei juuri murheita. Kouluun/töihin kannattaa heti ilmoittaa, kun tiedät milloin leikkaus on ja miten pitkä sairasloma tiedossa. Pomolle ei tarvitse vastata, jos hän kysyy, mikä leikkaus on kyseessä. Itse sanoin että kyseessä on aika henkilökohtainen asia. Aina voi myös ruveta valehtelemaan leikkausta ja kertoa vaikka että kyseessä on munuaisen poisto, mutta itse en halunnut näin tehdä. Kun leikkaus on ohi ja saat sairaslomatodistuksen, kannattaa se heti lähettää töihin/kouluun sekä Kelaan, jotta saat sairaspäivärahaa (yli kuukauden sairaslomissa). Kannattaa jo etukäteen kysyä jos joku läheinen voi hoitaa paperihommat, niin ei jää roikkumaan turhan päiten odottamaan oman kunnon kohoamista.

Yleensä saat kotiin kirjeen, jossa mainitaan alla olevat asiat;
- onko sinulle varattu yösija sairaalalta leikkausta edeltävänä yönä
- pitääkö käydä verikokeissa
- pitääkö olla syömättä/juomatta
Pitää myös huomioida lääkitys. Testosteronikorvaushoidossa pitää olla kuukauden tauko ennen leikkausta ja seuraavan satsin saa ottaa vasta kuukausi leikkauksen jälkeen. Joillakin tämä voi aiheuttaa mielialanheittoja, ärtymistä yms. Itse olen nyt ollut ilman testosteronia 4 viikkoa ja ei tunnu mitenkään erilaiselta. Muista lääkkeistä en itse osaa sanoa, se kannattaa hyvissä ajoissa varmistaa. Itse pyrin olemaan pari päivää ennen leikkausta ilman mitään lääkkeitä, vaikka eipä kai tavallisissa särkylääkkeissä mitään pahaa olekkaan.

Sen sijaan ajoissa kannattaa lähteä miettimään, olisiko tarvetta vitamiinilisille. Nyt talvisaikaan olen itse syönyt monivitamiinitabletteja, muutenkaan kun ei aina kunnolla kerkeä syömään. Tärkeitä vitamiineja ovat mm. C- ja E-vitamiini (ihon paraneminen). Rasvahapot ovat myös todella tärkeitä ihon uusiutumista ajatellen, mutta käyttö kannattaa aloittaa kuukausia ennen leikkausta. Mutta! Rasvahappojen käyttö täytyy lopettaa kahta viikkoa ennen leikkausta, koska niillä on verta ohentava vaikutus.
Samaten alkoholi ja tupakointi. Itse en tee kumpaakaan, mutta näiden käyttö on parasta lopettaa/vähentää ihan minimiin niin aikaisin kun vain kokee pystyvänsä.

Peruskunnon pitäisi olla kohtalainen ja painon kohtuuden rajoissa. Itse laihduin mukavasti ennen aikaisempia leikkauksia, nyt olen lihonnut 5kg, mutta en ole ressaillut vielä noin pienen nousun takia. Painoindeksi on kuitenkin normaalin rajoissa. Säännöllinen liikunta ja monipuolinen ravinto ovat siis tärkeä seikka leikkauksissa ja leikkauksista parantumisessakin.

Koti kannattaa siivota, pestä pyykit ja tiskit. Vaikka genitaalirempassa joudun olemaan 2-3 viikkoakin sairaalassa ja koti saattaa näyttää uudestaan sotkulta (varsinkin jos asuu sellaisen ihmisen kanssa kuin minä ;D), kannattaa se silti tehdä. Lemmikkien hoito kannattaa miettiä. Pitäisikö ne pestä, leikata kynnet? Minulle suurin haaste on keksiä liikuttaja omille kolmelle hevoselleni. Uskon että joku jaksaa liikutella kevyesti toipilastani, mutta nuorin ja raa'in hevosistani kaipaisi liikuttajaa. Pari hyvää vaihtoehtoa on nyt tullu ilmi, mutta täytyy vielä vaikka sairaalassa levätessäni miettiä asioita, sairaalassa oloaikani ne saavat lomailla.
Jääkaappi kannattaa täyttää helposta ruoasta ja nesteistä. Sairasloman ajan kannattaa huomioida että syö ja juo tarpeeksi, ettei rupea heikottamaan näiden puutteen takia. Esimerkiksi erilaiset sopat ovat kevyitä ruokia vähän heikossa mielentilassakin. Itse en välitä juuri litkuista, mutta kyllä mehukeitto ja puuro teki gutaa sairaalassa.

Tässä kai tärkeimmät (todennäköisesti ei)! Seuraava postaus kertookin että mitä ottaa mukaan sairaalaan ja miten kestää sairaalassa makaamisen.
Mastektomiasta 2v ja 3kk

1 kommentti:

  1. Pitääkö ennen mastektomiaa olla ilman testoa?

    VastaaPoista